tiistai 16. kesäkuuta 2009

Ensimmäinen viesti, esittely, säännöt

Arvoisa lukija!

Täten aloitamme Tuhannen metrin ompeluhaasteen. Vaikka haasteen säännöt, kilpailijat ja jopa mahtava palkinto odotavat vielä tarkkoja rajojaan voimme kertoa seuraavaa:

- Tämä haaste on luotu rakkaudesta ja innostuksesta käsinommeltuihin vaateisiin. Se tieto, miten monta metriä valmista saumaa ahkerat kädet vuosien saatossa tekevät, ei tee oikeutta sille taidolle mitä historianharrastajan vaatteisiin todella kuuluu. Numeroilla on kuitenkin helppo hätkähdyttää, ja siksipä tuhannen metrin haaste on syntynyt.

- Haasteen on julkituonnut ja aloittanut Aarnimetsässä 6.6.2009 Miehonlinna Suwiöiden hovissa Fru Ida Juhanantytär. Haastetta suojelevat Paroni Mikael Carhu ja Paronitar Saarenon Katariina. Tuomareiksi ja mittamiehiksi mukaan on pyydetty myös Herr Knut Kotkankalliota, Herr Mikael Rantsow ja Herr UlfR Knutssonia.

- Kilpailuun pääsee mukaan mittaamalla 6.6. 2009 jälkeen valmistuneet valmiit saumat. Ilmoittamalla mitat tuomaristolle sähköpostiin tuhatmetria(at)gmail.com.
Myös kuvat ovat tervetulleita.

- Hän joka ensimmäiseksi saa ommeltua yhteensä 1000 metriä valmista saumaa, saa uskomattoman palkinnon jota emme vielä paljasta!

- Saumaksi lasketaan valmis, valmiiseen vaateeseen tahi tarvikkeeseen jäävä pysyvä sauma, ei harsinta. Saumassa langalla tulee liittää yhteen, läpäistä, vähintään kaksi kangaskerrosta. Reunojen huolittelut, napilävet, saumojen avaamiset jne. hyväksytään mukaan. Harsintaa, kirjontaa ja koristelua ei.

- Vain valmis sauma mitataan. Mittatulos on ilmoittettava sentteinä.

- Tuomareilla on oikeus saada nähdä, niin tahtoessaan, todisteet saumasta. Myös yleisön epäillessä vilppiä pitää kilpailijan voida todistaa mitattujen saumojen olla käsinommeltuja. Samassa vaatteessa saa olla myös koneellisia saumoja, mutta niitä ei lasketa mukaan mittaukseen.

- Koska kilpailu kestänee vuosia täytyy kilpailijoiden pitää itse huolta siitä että heidät pystytään tavoittamaan, esim. sähköpostitse, huolehtimalla tuomareille ajantasalla olevat tietonsa.

Näitä ohjeit voidaan ja tullaan tarkistamaan vielä jatkossa.
-IJ

5 kommenttia:

 1. ... rupesin tuossa omia tekeleitäni laskiessa kysymään, että eikös kankaan reunan huolittelu käsin ole käsinompelua... olen huolitellut vaippahameen reunaa metritolkulla yliluottelelmalla ja katsoisin mielelläni sen olevan käsinompelua. Lautanauhan kiinnittäminen kankaan reunaan lienee automaattisesti käsinompelua?
  Nämä asiat tulevat vastaan kun tekee muinaispukua... niin, ja se, onko pronssispiraalein koristetun iskunauhan kiinnittäminen laskettavissa haasteen metreihin? Tuomariston kommnenttaja kaipailen, jotta voin ilmoittaa ensimmäiset metrini.

  VastaaPoista
 2. Joudumme varmaan arvoisan tuomariraadin kanssa keskustelemaan asiasta Nuijasodassa. Ilmoitamme tuloksen sinulle henkilökohtaisesti siellä ja myöhemmin täällä sivuilla...

  Uffe

  VastaaPoista
 3. Ihana haaste! Mukana ollaan, vaikka hidas ompelija olenkin. ;)

  VastaaPoista
 4. Hahaa! Kiitos Johannan hupun kunnostuksen voinen avata tilini, saldona on pienen laskutoimituksen jälkeen 3,5 metriä. Vaatimaton alku, mutta siitä se lähtee...

  VastaaPoista
 5. Hei vaan...
  laskin tuossa omat varmat valmiit metrit ja lähetin Iitalle viestiä että noin 64 metriä olisi jo kasassa :)
  siis ilman sitä vaippahameen reunan huolittelua.. jos se hyväksytään, tulee 4,5 metriä lisää.
  mutta näyttää tuota olevan ihan hyvin ilman sitäkin ... :)

  VastaaPoista